Απόφοιτος

Γεννημένος στη Νίγδη της Νότιας Τουρκίας το 1889, ο Αθανάσιος Αγνίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρέτηση της Ελλάδας και του κόσμου. Απόφοιτος του Ανατόλια το 1908, σπούδασε νομικά στην Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι, αφήνοντας το στίγμα του σε διεθνείς οργανισμούς.
Ως γραμματέας της Διασκέψης Αφοπλισμού (1932) και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινωνίας των Εθνών έγινε πρωτεργάτης του κινήματος για τον παγκόσμιο αφοπλισμό και διακρίθηκε για τις διαπραγματευτικές του ικανότητες, συνομιλώντας με ηγέτες όπως ο Χίτλερ και ο Μουσσολίνι.
Πρεσβευτής της Ελλάδας στο Λονδίνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ιδρυτική συνέλευση του ΟΗΕ (1945), υπηρετώντας σε υψηλές θέσεις για 20 χρόνια.
Σημαντικός ευεργέτης του Κολλεγίου Ανατόλια, επηρέασε κρίσιμες αποφάσεις και συνέβαλε στην εύρεση χρηματοδότησης μέσα από τις πολύ σημαντικές του γνωριμίες. Η παρέμβασή του έφερε τον Πρόεδρο White σε επαφή με τον Βενιζέλο σε καίριες στιγμές, διασφαλίζοντας τη μετεγκατάσταση και την ίδρυση του σχολείου στη Θεσσαλονίκη.

Badrig H. Benlian
Λουκάς Πέτρου Κυρίδης

Μοιραστείτε το!