100 ΕΥΧΕΣ

100 ΕΥΧΕΣ2024-04-19T12:00:04+03:00

Γιόρτασε μαζί μας τα 100 χρόνια του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας τη δική σου ευχή.

Έλα να φτιάξουμε παρέα ένα ξεχωριστό ψηφιακό ευχολόγιο για το σχολείο μας, μέσα από μηνύματα αγάπης, αισιοδοξίας και θετικής ενέργειας από όλο τον κόσμο!

Είναι προνόμιο να συμμετέχω στον επετειακό εορτασμό των εκατό χρόνων του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινώντας από αδιανόητες κακουχίες στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Ανατόλια έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση αυτών των Ελλήνων και Αμερικανών ηγετών που ήρθαν πριν από εμάς. Σήμερα, κυριολεκτικά βαδίζουμε στους ώμους γιγάντων που προηγήθηκαν όσων από εμάς συμμετέχουμε στη διαδικασία κοινής διακυβέρνησης που διακρίνει το σχολείο μας. Είμαστε για πάντα ευγνώμονες σε αυτούς και στους μαθητές και τις οικογένειες της Θεσσαλονίκης που κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έχουν γίνει ζωντανοί συντελεστές του σχολείου μας και της Θεσσαλονίκης του σήμερα.

Albert H. “CHIP” Elfner III, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΩΝ ΕΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Τα τελευταία εκατό χρόνια στη Θεσσαλονίκη, το Κολλέγιο Ανατόλια παραμένει πιστό στην αποστολή του να προσφέρει καινοτόμα, συμπεριληπτική εκπαίδευση στους νέους και στις νέες της χώρας. Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες περάσαν από το Σχολείο μας και έγιναν πολίτες του κόσμου, ηγέτες και ηγέτιδες στους αντίστοιχους τομείς τους. Μαζί τους φέρουν την επιμονή του Ανατόλια για να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες προκλήσεις και αφήνουν πίσω τους σπόρους σοφίας που μεγαλώνουν με το Σχολείο μας με τα χρόνια. Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εκπαιδευτική αριστεία έχοντας μια αίσθηση καθήκοντος απέναντι στην κοινότητα που μας υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες.

Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια

Είμαι περήφανος για τα 100 χρόνια του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το αξιόμνημόνευτο ίδρυμα, όχι μόνο ολοκλήρωσε έναν αιώνα εκπαιδευτικής αριστείας στην Ελλάδα, αλλά καλλιέργησε τη βαθιά κατανόηση και φιλία μεταξύ των εθνών μας και έχει τηρήσει τη σπουδαία υπόσχεσή του; τον συνδυασμό των αμερικανικών εκπαιδευτικών αξιών και πόρων με το πνευματικό κεφάλαιο και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 100 αυτών ετών, το Κολλέγιο Ανατόλια έχει καταφέρει να θεωρείται φάρος γνώσης, ηγεσίας, καινοτομίας και αξιών. Δικαίως αναγνωρίζεται ως υπόδειγμα αμερικανικών εκπαιδευτικών προτύπων και έχει αδιαμφισβήτητα διαμορφώσει το πνεύμα πολλών μαθητών, δημιουργώντας μια παράδοση ηγεσίας. Η ακλόνητη δέσμευση του Κολλεγίου στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της συμπερίληψης και της ολιστικής ανάπτυξης των μαθητών και μαθητριών αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα και την επιτομή της αμερικανικής εκπαίδευσης.

Αυτή η εκατονταετηρίδα δεν αποτελεί απλώς μια αφορμή να αναλογιστούμε τα επιτεύγματα του παρελθόντος, αλλά μας επιτρέπει να οραματιστούμε το μέλλον. Υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου φίλου μου, Προέδρου Πάνου Βλάχου, το Κολλέγιο Ανατόλια έχει βάλει πλώρη για να προσφέρει εκπαίδευση που είναι συνεχής και μεταμορφωτική, που μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Δεν μπορώ να σκεφτώ ικανότερο άνθρωπο για αυτή την αποστολή. Είναι τιμή να είμαι μέρος αυτού του ταξιδιού και να στέκομαι ως φίλος και σύμμαχος στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες μας.

Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει δεσμευτεί να καλλιεργήσει αυτή τη συνεργασία. Εστιάζουμε στην επέκταση των προγραμμάτων ανταλλαγών, στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών ευκαιριών μεταξύ των χωρών μας και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους ανθρώπους, χωρίς αποκλεισμούς. Η εξέχουσα θέση που κατέχει η Ελλάδα ως αγαπημένος ακαδημαϊκός προορισμός για τους Αμερικανούς φοιτητές και φοιτήτριες που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό αποδεικνύει τις κοινές εκπαιδευτικές μας αξίες, με το Κολλέγιο Ανατόλια να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα αυτής της πολιτιστικής και ακαδημαϊκής ανταλλαγής.

Καθώς το Κολλέγιο Ανατόλια αρχίζει να διανύει τον επόμενο αιώνα του, η φιλία μας θα συνεχίσει να ανθίζει, υποστηρίζοντας την αποστολή του Κολλεγίου να αναδείξει μελλοντικούς ηγέτες. Ενώ γιορτάζουμε τα όσα έχουμε ήδη επιτύχει, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον και τις ατελείωτες δυνατότητες που βρίσκονται μπροστά μας. Ας συνεχίσουμε από κοινού να χτίζουμε γέφυρες γνώσης και κατανόησης, βοηθώντας τις επόμενες γενιές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

Συγχαρητήρια, Κολλέγιο Ανατόλια, για αυτόν τον μεγαλειώδη εορτασμό των 100 χρόνων. Ας ακολουθήσουν άλλα 100 χρόνια αριστείας, καινοτομίας και φιλίας!

Πρέσβης George J. Tsunis – Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Καθώς το Κολλέγιο Ανατόλια γιορτάζει την αξιοσημείωτη εκατονταετηρίδα του στη Θεσσαλονίκη, έχω την τιμή να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου εκ μέρους του Γενικού Προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η γιορτή δεν τιμά μόνο έναν αιώνα απαράμιλλης αφοσίωσης στην προώθηση της ακαδημαϊκής αριστείας, αλλά εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Εδώ και 100 χρόνια, το Κολλέγιο Ανατόλια πρωτοπορεί στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας τις διαρκείς αξίες της μάθησης, της έρευνας και του ηγετικού πνεύματος που χαρακτηρίζουν και τα δύο έθνη μας. Η προσέγγιση του Ανατόλια στην εκπαίδευση, συνδυάζει τα αυστηρά ακαδημαϊκά πρότυπα με τη δέσμευση για την καλλιέργεια του ατόμου, ενώ προβάλλει τα ανώτερα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδεώδη και την πλούσια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και το πνευματικό κεφάλαιο της Ελλάδας. Σήμερα αυτό επεκτείνεται στη δέσμευσή μας να οικοδομήσουμε ένα πιο δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμο περιβάλλον που επιτρέπει σε όλους τους μαθητές να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους και να συνεισφέρουν τα ταλέντα τους στην κοινωνία.

Η κληρονομιά του Ανατόλια βασίζεται σε κάτι περισσότερο από τα ακαδημαϊκά του πρότυπα και τα επιτεύγματα – είναι συνυφασμένη στον ίδιο τον ιστό των αμέτρητων ζωών που έχει διαμορφώσει. Ο ρόλος του ιδρύματος αυτού στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, της διαφάνειας και της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων χρειάζεται να υπογραμμιστεί, αφού λειτουργεί ως γέφυρα, συνδέοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, πολίτες και κοινότητες μέσω του παγκόσμιου μέσου και της αξίας της εκπαίδευσης.

Κοιτάζοντας μπροστά, το ταξίδι του Κολλεγίου Ανατόλια στον επόμενο αιώνα του είναι γεμάτο με συναρπαστικές υποσχέσεις και δυνατότητες. Η προνοητικότητα και η καινοτομία που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του παρελθόντος και του παρόντος είναι οι ίδιες αξίες του που θα το οδηγήσουν σε ένα ολοένα φωτεινότερο μέλλον. Ως Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, είμαι περήφανος που είμαι παρών σε αυτή την στιγμή της ιστορίας του Ανατόλια και τιμούμε μαζί το Κολλέγιο καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας ακόμη βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των ιδρυμάτων μας με τρόπο που εμπλουτίζει τις κοινές μας κοινωνικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Συγχαρητήρια στον Δρ Πάνο Βλάχο, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες και τις οικογένειες για τον αιώνα της αριστείας, των άψογων αξιών και της αναγνωρισμένης καινοτομίας του Ανατόλια!

Jerry Ismail, Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ – Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Στην περιπετειώδη διαδρομή του, από τη Μερζιφούντα του Πόντου μέχρι την πόλη μας, αυτό το σχολείο – πρόσφυγας έμεινε προσηλωμένο στις αρχές και στις αξίες που το χαρακτηρίζουν. Το εκπαιδευτικό προσωπικό μεταλαμπαδεύει στους μαθητές και στις μαθήτριες το σεβασμό, την υπευθυνότητα, τη σεμνότητα, τη συμπερίληψη, την αλληλεγγύη, την ευγενή άμιλλα.
Ευχαριστούμε το Κολλέγιο Ανατόλια για όλα όσα προσφέρει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Είμαστε βέβαιοι πως θα συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες!

Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Είναι τιμή για τον Δήμο μας να φιλοξενεί την έδρα του Κολλεγίου Ανατόλια. Εκατό χρόνια ιστορίας στη Θεσσαλονίκη και, σε λίγο, 140 χρόνια από την ίδρυσή του, το Κολλέγιο Ανατόλια είναι ταυτισμένο με τον πολιτισμό και τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και με τη μόρφωση και την προκοπή του προσφυγικού ελληνισμού. Εκατό χρόνια ανθεκτικής πορείας, ταυτόσημη με την ιστορία της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πλήρωσε σκληρό το τίμημα στην Κατοχή και το Ολοκαύτωμα. Όλα τα χρόνια σταθερά στην υπηρεσία των αξιών της εκπαίδευσης, της αριστείας, της συμπερίληψης και της κοινωνικής ευθύνης. Να συνεχίσετε να προσφέρετε αυτή τη μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στα παιδιά μας και να «γεννάτε» δυνάμεις δημιουργικής ατομικής και συλλογικής προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Σας ευχαριστούμε!

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης
Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη
Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Καθώς το Κολλέγιο Ανατόλια γιορτάζει την 100ή επέτειό του, θέλω να μοιραστώ τις θερμότερες μου ευχές για μια ακόμα εκατονταετία επιτυχιών και εξαιρετικής εκπαίδευσης. Με τις βάσεις που έχουν τεθεί όλα αυτά τα χρόνια και την αφοσίωση όλων όσοι συνθέτουμε την κοινότητα του Κολλεγίου, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό και γεμάτο ακόμα περισσότερες κατακτήσεις για όλους τους μαθητές.

Γεώργιος Ν. Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στηρίζει διαχρονικά το έργο του Κολλεγίου Ανατόλια με πίστη στο εκπαιδευτικό του όραμα και στην ανάδειξη της αριστείας, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, τις οποίες πρεσβεύει. Η λειτουργία του ως συνεπής κοινωνικός εταίρος, ανοίγοντας τα πρωτοποριακά του προγράμματα στην ευρύτερη κοινωνία, αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής ευθύνης και είναι πολύτιμη για την εξέλιξη της παιδείας στη χώρα μας.  
Ευχόμαστε με θέρμη να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του και στα επόμενα 100 χρόνια, προσφέροντας στους νέους όλων των κοινωνικών ομάδων ένα πρότυπο και συμπεριληπτικό περιβάλλον εκπαίδευσης αντίστοιχο των σύγχρονων τάσεων της παιδαγωγικής και πιστό στο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης έναντι των επόμενων γενεών.»

Αθηνά Δεσύπρη, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Καθώς συμπληρώνετε εκατό χρόνια ακαδημαϊκής αριστείας στην Ελλάδα, όλοι εμείς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF) θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά συγχαρητήρια σε ολόκληρη την κοινότητα του Κολλεγίου Ανατόλια. Στα 100 χρόνια από τη μετεγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη, το Ανατόλια έχει διαμορφώσει το μέλλον αμέτρητων μαθητών και μαθητριών, παραμένοντας σταθερό στη δέσμευσή του για εξαίρετη παιδαγωγική, ενώ, καθώς οι καιροί αλλάζουν, αγκαλιάζει κάθε καινοτομία. Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία μας σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στην ίδρυση του Κέντρου για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά (CTY) στην Ελλάδα, το οποίο έχει βοηθήσει εκατοντάδες λαμπρούς νέους και νέες να αγκαλιάσουν τη χαρά της μάθησης και της ανακάλυψης. Ευχές για τα επόμενα 100 χρόνια επιτυχίας, ανάπτυξης και εμπνευσμένων ακαδημαϊκών επιτευγμάτων. Συγχαρητήρια για αυτό το αξιοσημείωτο ορόσημο!»

Αλέξανδρος Καμπούρογλου, ΙΣΝ Προγράμματα, Co-Director

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια κορυφαίας προσφοράς στα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης.
Η συνεχής ανθρωποκεντρική προσέγγιση και η έμφαση σε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που να αξιοποιεί τις δυνατότητες των παιδιών, μας κρατά συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι. Συγχαρητήρια Anatolia! Ευχόμαστε άλλα εκατό χρόνια με αντίστοιχα και μεγαλύτερα επιτεύγματα!

Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Go to Top