Καθώς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την επέτειο των 100 μας χρόνων στη Θεσσαλονίκη, αξίζει να ανατρέξουμε στα γεγονότα εκείνα που συνετέλεσαν ώστε το Ανατόλια να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης.

Το Κολλέγιο Ανατόλια ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας με στόχο να αποτελέσει ένα ξεχωριστό κέντρο εκπαίδευσης για την τοπική κοινωνία, η οποία αποτελούνταν κυρίως από Έλληνες και Αρμένιους φοιτητές. Το Κολλέγιο συνέβαλε σημαντικά στην τόνωση της οικονομίας και στην κοινωνική συνοχή της περιοχής, εστιάζοντας στην κοινωνική προσφορά μέσα από την εκπαίδευση της χριστιανικής μειονότητας σε βασικές εργασίες.

Μετά την εκδίωξή του από τη Μικρά Ασία, το Κολλέγιο μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου άνοιξε και πάλι τις πύλες του το 1924 με μία τάξη 13 φοιτητών, όλοι τους πρόσφυγες. Η πόλη είχε μόλις πρόσφατα ανακτήσει και εκείνη την ελευθερία της – ακολουθώντας μπορεί να πει κανείς μία παράλληλη πορεία εξέλιξης με εκείνη του Κολλεγίου. Η ιστορία του σχολείου μας συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Παρά τις προκλήσεις και την προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, το Κολλέγιο Ανατόλια παρέμεινε σταθερό στην αποστολή του: να επιδιώκει την εκπαιδευτική αριστεία διαχέοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την εξέλιξη της χώρας, να συμβάλλει στο να γίνουν οι μαθητές του πολίτες του κόσμου και κορυφαίοι στον τομέα τους, και να έχει έναν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Το σχολείο μας αντιστάθηκε σθεναρά σε κάθε δυσκολία, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την πρόσφατη οικονομική κρίση. Μένοντας πιστό στις αξίες του, το Κολλέγιο Ανατόλια των 13 μαθητών ξεπέρασε σε αριθμό τους 6.000 ετησίως – καταφέρνοντας, όχι απλά να βγει νικητής, αλλά και να ανθίσει και να γίνει η ζωντανή, πολυπολιτισμική κοινότητα που γνωρίζουμε σήμερα.

Τον τελευταίο αιώνα, μάλιστα, κάναμε βήματα να γίνουμε πιο ανοιχτοί και πιο συμπεριληπτικοί ως οργανισμός. Σήμερα προσφέρουμε ένα σημαντικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης σε πάνω από το ένα τέταρτο των σπουδαστών μας, ώστε κάθε οικογένεια, ανεξάρτητα από την οικονομική της κατάσταση, να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση που προσφέρει το Ανατόλια και να μπορεί να συμμετάσχει σε ένα από τα πολυάριθμα προγράμματά μας. Το Ανατόλια είναι ένα σχολείο που ξεχωρίζει για την πολυπολιτισμικότητά του, καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 1000 μαθητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, ανταποκρινόμενο στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της περιοχής.

Όπως είναι φυσικό, η επιτυχία του Κολλεγίου θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχε η στήριξη από τους καθηγητές, το προσωπικό, τους μαθητές, τους αποφοίτους και τους εφόρους μας, καθώς και από σπουδαία ελληνικά ιδρύματα και δωρητές που πίστεψαν στην αποστολή μας και δεσμεύτηκαν να την κάνουν πραγματικότητα. Η οικογένεια του Κολλεγίου Ανατόλια εκτείνεται πέρα από τις πύλες του campus μας, αγγίζοντας τα πέρατα του κόσμου. Χρόνο με τον χρόνο η οικογένειά μας μεγαλώνει, καθώς προστίθενται σε αυτή νέοι απόφοιτοι, ενήλικες πλέον, ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες του αύριο.

Τα τελευταία χρόνια, το Κολλέγιο έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, μέσα από προγράμματα που απευθύνονται σε νέους, και εργαστήρια βέλτιστων πρακτικών για εκπαιδευτικούς, παραμένοντας παράλληλα δραστήριο και σε διεθνές επίπεδο. Επιθυμούμε την επαφή με τους αποφοίτους μας και επιδιώκουμε να τους τιμούμε με κάθε ευκαιρία, μέσα από ξεχωριστές εκδηλώσεις, για να παραμένουμε πάντοτε μια δεμένη οικογένεια.

Είμαι περήφανος για όλα όσα έχουμε επιτύχει στο παρελθόν και για όλα τα σπουδαία που επιφυλάσσει το μέλλον. Σας προσκαλώ ολόψυχα να γιορτάσετε με όλους εμάς τα 100 χρόνια του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη!

Δρ Πάνος Βλάχος
Πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια