Απόφοιτος & Καθηγητής

Ο Πρόδρομος Εμπέογλου ήταν πρόσφυγας από την Αμάσεια, το μέρος όπου το 1921 είχαν εκτελεστεί καθηγητές και μαθητές του Ανατόλια. Παρά τη διακοπή των σπουδών του στη Μερζιφούντα, λόγω του κλεισίματος του σχολείου, ο ίδιος παρέμεινε για να προσφέρει, βοηθώντας τον Carl Compton, ολοκληρώνοντας αργότερα τις σπουδές του στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη το 1926, θέτοντας τις βάσεις για μια αφοσιωμένη πορεία στον οργανισμό, αναλαμβάνοντας την ίδια χρονιά και την προεδρία του Συλλόγου Αποφοίτων.
Μετά το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης το 1933, ο Εμπέογλου επέστρεψε στο Ανατόλια ως καθηγητής. Στη συνέχεια ανέλαβε υπεύθυνος μητρώου και αργότερα, οικονομικός διευθυντής, θέσεις στις οποίες άφησε το στίγμα του.
To 1941, με την εισβολή των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος Riggs αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Σε μια περίοδο σκληρών δοκιμασιών, ο Εμπέογλου, μαζί με τον Ορέστη Ιατρίδη και τον Γεώργιο Μάρκογλου ηγήθηκαν της προσπάθειας ίδρυσης ενός νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος, της Σχολής “Αδαμάντιος Κοραής”, στα πρότυπα του Κολλεγίου Ανατόλια, για να διατηρήσουν ζωντανό το πνεύμα του.
Η συνεργασία του Εμπέογλου με τον Carl Compton, ο οποίος επέστρεψε στο σχολείο μετά τον πόλεμο, αποδείχτηκε καθοριστική. Αρχικά ως γραμματέας και αργότερα (1953) ως οικονομικός διευθυντής, ο Εμπέογλου στάθηκε αρωγός σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας. Η διορατικότητά του και οι διαχειριστικές του ικανότητες οδήγησαν σε δημιουργία αποθεμάτων για τον οργανισμό και σταδιακή μείωση του ελλείμματος.
Αξιοσημείωτη υπήρξε η πρωτοβουλία του Εμπέογλου να πείσει το Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση της “Ένωσης των Φίλων του Κολλεγίου Ανατόλια” το 1948. Η “Ένωση” προσέφερε πολύτιμη υποστήριξη, εξασφαλίζοντας υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές με οικονομικές δυσκολίες, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του οικονομικού βάρους για το Κολλέγιο.

Γεώργιος Γεμενετζής
Δημήτρης Θεοχαρίδης

Μοιραστείτε το!