Απόφοιτος

Ο Σωκράτης Ελευθεριάδης, απόφοιτος της τάξης του 1930, προπολεμικός βιβλιοθηκάριος στο Κολλέγιο Ανατόλια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσωση της συλλογής της βιβλιοθήκης του Κολλεγίου. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, κατέγραψε σχολαστικά τα διάσπαρτα βιβλία – περίπου οκτώ χιλιάδες τόμοι – που οι φίλοι του Κολλεγίου είχαν καταφέρει να διασώσουν. Η αφοσίωσή του στο σχολείο και οι σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν στον διορισμό του ως καθηγητή.
Το 1954, έχοντας λάβει προειδοποιήσεις που σχετίζονταν με κατηγορίες πως ο οδοντίατρος αδελφός του είχε φιλοκομμουνιστικές τάσεις, ο Σωκράτης μετανάστευσε στην Καλιφόρνια. Εκεί, συνέχισε την επιτυχημένη σταδιοδρομία του στη βιβλιοθηκονομία.
Η διαρκής αγάπη του για το Κολλέγιο Ανατόλια άφησε πίσω της μία σημαντική κληρονομιά. Η Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου-Λυκείου, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του, αναγνωρίζει τη σημαντική οικονομική συνεισφορά που έκανε μαζί με τη σύζυγό του, Όλγα Μαυροφίδου, πρώην καθηγήτρια ελληνικών στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Russell Henry Stafford
Γεώργιος Γεμενετζής

Μοιραστείτε το!