Καθηγήτρια

Απόφοιτη του Mount Holyoke College, η Mary P. Wright (1885-1891) πήγε στη Μερζιφούντα για να στελεχώσει το Παρθεναγωγείο.
Οι αποστολές προς άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας εκείνη την εποχή απαιτούσαν προσοχή καθώς οι συνθήκες ήταν επικίνδυνες και τα περάσματα δύσβατα.
Η ίδια η Mary Wright δέχτηκε επίθεση από ληστές το 1885 επιστρέφοντας από το Τοκάτ μαζί με τον ιεραπόστολο John Smith και τη σύζυγό του.
Παρά τους πολλούς κινδύνους, τα ταξίδια αυτά έδιναν μεγάλη ευχαρίστηση στους ιεραποστόλους, αφού συνέβαλλαν με τον τρόπο τους ηθικά και υλικά στη βελτίωση της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να σπουδάσουν στη Μερζιφούντα.
Όταν το 1896 η ομάδα της Μερζιφούντας συνειδητοποίησε ότι πολλά παιδιά είχαν μείνει ορφανά από τις σφαγές, τους παρείχε στέγη και εκπαίδευση, με τη φροντίδα Αρμενίων βοηθών. Πενήντα κορίτσια φιλοξενήθηκαν στις σχολικές εγκαταστάσεις, ενώ νοικιάστηκαν σε κοντινή απόσταση καταλύματα για σχεδόν εξήντα αγόρια, υπό την εποπτεία αρχικά της Myra Tracy και τη συνδρομή της Mary Wright. Τα ορφανοτροφεία αυτά θα αποτελούσαν αρχικά προσωρινές εγκαταστάσεις, ωστόσο στην πραγματικότητα λειτούργησαν για μία δεκαετία μέχρι να βρεθούν οικογένειες για τα παιδιά ή να εκπαιδευτούν και να μπορέσουν να σταθούν γερά στα δικά τους πόδια.

Ραφαήλ Σ. Δήμος
Myra Tracy

Μοιραστείτε το!