Πρόεδρος

Ο Ernest Riggs, ιεραπόστολος και έμπειρος εκπαιδευτικός, έγινε ο τέταρτος πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια το 1933. Η θητεία του, ωστόσο, σημαδεύτηκε από σημαντικές προκλήσεις. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ανάγκασε το Ανατόλια να κλείσει από το 1940 έως το 1945.
Παρά την επιτυχημένη πορεία της πρώτης δεκαετίας του Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, ο Riggs είχε να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο. Οι νέες εγκαταστάσεις δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό και η βαθύτερη ύφεση δυσχέραινε τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, η εμπειρία και ο ενθουσιασμός του αποδείχθηκαν ανεκτίμητοι στην εξασφάλιση πόρων για το αναπτυσσόμενο σχολείο.
Με το ξέσπασμα του πολέμου, ο Riggs έδωσε προτεραιότητα στην ασφάλεια των μαθητών, εξασφαλίζοντας την επιστροφή τους στην πατρίδα τους. Προσέφερε επίσης τα κεντρικά κτίρια του σχολείου ως αναρρωτήριο για τους στρατιώτες. Μετά τη γερμανική εισβολή το 1941, ο Riggs και η σύζυγός του, Alice, επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Απτόητοι, έκαναν ακούραστα εκστρατεία από το σπίτι τους στη Μασαχουσέτη, συγκεντρώνοντας χρήματα για την υποστήριξη του Ανατόλια και την ενίσχυση της ταλαιπωρημένης από τον πόλεμο Ελλάδας. Το 1945, λίγο πριν από τα 60α γενέθλιά του, ο Riggs επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να επιβλέψει την αποκατάσταση του σχολείου, το οποίο άνοιξε και πάλι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Η προεδρία του ολοκληρώθηκε το 1950, μετά από πέντε ακόμα χρόνια ακούραστης προσπάθειας για την ανοικοδόμηση του Ανατόλια, με την ακλόνητη υποστήριξη της συζύγου του, Alice.

Άννα Μπεντροσιάν-Φελισιάν

Μοιραστείτε το!