Καθηγητής

Το Κολλέγιο Ανατόλια ανέκαθεν αναζητούσε ικανούς και φιλόδοξους επιστήμονες για να στελεχώσουν το διδακτικό προσωπικό του. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Νίκος Χουρμουζιάδης, ο χαρισματικός φιλόλογος που δίδαξε στο Κολλέγιο την περίοδο 1954-1961.

Ο Χουρμουζιάδης υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα με αστραφτερό πνεύμα, καθηλώνοντας τους μαθητές του με τον ενθουσιασμό και τη μεταδοτικότητά του. Με οξυδέρκεια και απαράμιλλο χιούμορ, μιλούσε για το αρχαίο θέατρο με ζωντανό και συναρπαστικό τρόπο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών του. Εστίαζε με ακρίβεια στα βασικά ζητήματα του θεάτρου, εξερευνώντας τη δράση των προσώπων, τις συνθήκες της παράστασης και την αλληλεπίδραση του κοινού με το έργο. Συνδύαζε αρμονικά τα αρχαιολογικά δεδομένα με την ερμηνεία των δραματικών κειμένων, αναδεικνύοντας την ουσία και τη διαχρονικότητα του αρχαίου θεάτρου.

Σημαντική στιγμή του Ομίλου Ελληνικού Θεάτρου του Κολλεγίου Ανατόλια υπήρξε η παράσταση «Όνειρο Θερινής Νύχτας», σε σκηνοθεσία του Νίκου Χουρμουζιάδη, με πρωταγωνιστή τον τότε μαθητή του Κολλεγίου, Βασίλη Τσιβιλίκα.

Ο Χουρμουζιάδης υπήρξε διεθνούς εμβέλειας κλασικός φιλόλογος και καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε εταίρος στο ερευνητικό Center for Hellenic Studies στην Ουάσινγκτον D.C. (1966-67), εστιάζοντας σε θέματα αρχαίου ελληνικού δράματος, γύρω από τα οποία στρέφεται και το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεών του. Μετέφρασε το μνημειώδες έργο του Αυστριακού κλασικού φιλολόγου Albin Lesky για την τραγική ποίηση των αρχαίων Ελλήνων, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κατά τη μεταπολίτευση. Επιπλέον, υπήρξε σκηνοθέτης με πάνω από 20 έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάδοση της θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα.

Σέργιος Β. Χατζημιχάλογλου
Απόστολος Βακαλόπουλος

Μοιραστείτε το!