Είμαι περήφανος για τα 100 χρόνια του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το αξιόμνημόνευτο ίδρυμα, όχι μόνο ολοκλήρωσε έναν αιώνα εκπαιδευτικής αριστείας στην Ελλάδα, αλλά καλλιέργησε τη βαθιά κατανόηση και φιλία μεταξύ των εθνών μας και έχει τηρήσει τη σπουδαία υπόσχεσή του; τον συνδυασμό των αμερικανικών εκπαιδευτικών αξιών και πόρων με το πνευματικό κεφάλαιο και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 100 αυτών ετών, το Κολλέγιο Ανατόλια έχει καταφέρει να θεωρείται φάρος γνώσης, ηγεσίας, καινοτομίας και αξιών. Δικαίως αναγνωρίζεται ως υπόδειγμα αμερικανικών εκπαιδευτικών προτύπων και έχει αδιαμφισβήτητα διαμορφώσει το πνεύμα πολλών μαθητών, δημιουργώντας μια παράδοση ηγεσίας. Η ακλόνητη δέσμευση του Κολλεγίου στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της συμπερίληψης και της ολιστικής ανάπτυξης των μαθητών και μαθητριών αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα και την επιτομή της αμερικανικής εκπαίδευσης.

Αυτή η εκατονταετηρίδα δεν αποτελεί απλώς μια αφορμή να αναλογιστούμε τα επιτεύγματα του παρελθόντος, αλλά μας επιτρέπει να οραματιστούμε το μέλλον. Υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου φίλου μου, Προέδρου Πάνου Βλάχου, το Κολλέγιο Ανατόλια έχει βάλει πλώρη για να προσφέρει εκπαίδευση που είναι συνεχής και μεταμορφωτική, που μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Δεν μπορώ να σκεφτώ ικανότερο άνθρωπο για αυτή την αποστολή. Είναι τιμή να είμαι μέρος αυτού του ταξιδιού και να στέκομαι ως φίλος και σύμμαχος στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες μας.

Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει δεσμευτεί να καλλιεργήσει αυτή τη συνεργασία. Εστιάζουμε στην επέκταση των προγραμμάτων ανταλλαγών, στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών ευκαιριών μεταξύ των χωρών μας και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους ανθρώπους, χωρίς αποκλεισμούς. Η εξέχουσα θέση που κατέχει η Ελλάδα ως αγαπημένος ακαδημαϊκός προορισμός για τους Αμερικανούς φοιτητές και φοιτήτριες που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό αποδεικνύει τις κοινές εκπαιδευτικές μας αξίες, με το Κολλέγιο Ανατόλια να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα αυτής της πολιτιστικής και ακαδημαϊκής ανταλλαγής.

Καθώς το Κολλέγιο Ανατόλια αρχίζει να διανύει τον επόμενο αιώνα του, η φιλία μας θα συνεχίσει να ανθίζει, υποστηρίζοντας την αποστολή του Κολλεγίου να αναδείξει μελλοντικούς ηγέτες. Ενώ γιορτάζουμε τα όσα έχουμε ήδη επιτύχει, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον και τις ατελείωτες δυνατότητες που βρίσκονται μπροστά μας. Ας συνεχίσουμε από κοινού να χτίζουμε γέφυρες γνώσης και κατανόησης, βοηθώντας τις επόμενες γενιές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

Συγχαρητήρια, Κολλέγιο Ανατόλια, για αυτόν τον μεγαλειώδη εορτασμό των 100 χρόνων. Ας ακολουθήσουν άλλα 100 χρόνια αριστείας, καινοτομίας και φιλίας!

Πρέσβης George J. Tsunis – Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα