Καθώς το Κολλέγιο Ανατόλια γιορτάζει την αξιοσημείωτη εκατονταετηρίδα του στη Θεσσαλονίκη, έχω την τιμή να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου εκ μέρους του Γενικού Προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η γιορτή δεν τιμά μόνο έναν αιώνα απαράμιλλης αφοσίωσης στην προώθηση της ακαδημαϊκής αριστείας, αλλά εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Εδώ και 100 χρόνια, το Κολλέγιο Ανατόλια πρωτοπορεί στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας τις διαρκείς αξίες της μάθησης, της έρευνας και του ηγετικού πνεύματος που χαρακτηρίζουν και τα δύο έθνη μας. Η προσέγγιση του Ανατόλια στην εκπαίδευση, συνδυάζει τα αυστηρά ακαδημαϊκά πρότυπα με τη δέσμευση για την καλλιέργεια του ατόμου, ενώ προβάλλει τα ανώτερα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδεώδη και την πλούσια ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και το πνευματικό κεφάλαιο της Ελλάδας. Σήμερα αυτό επεκτείνεται στη δέσμευσή μας να οικοδομήσουμε ένα πιο δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμο περιβάλλον που επιτρέπει σε όλους τους μαθητές να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους και να συνεισφέρουν τα ταλέντα τους στην κοινωνία.

Η κληρονομιά του Ανατόλια βασίζεται σε κάτι περισσότερο από τα ακαδημαϊκά του πρότυπα και τα επιτεύγματα – είναι συνυφασμένη στον ίδιο τον ιστό των αμέτρητων ζωών που έχει διαμορφώσει. Ο ρόλος του ιδρύματος αυτού στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, της διαφάνειας και της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων χρειάζεται να υπογραμμιστεί, αφού λειτουργεί ως γέφυρα, συνδέοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, πολίτες και κοινότητες μέσω του παγκόσμιου μέσου και της αξίας της εκπαίδευσης.

Κοιτάζοντας μπροστά, το ταξίδι του Κολλεγίου Ανατόλια στον επόμενο αιώνα του είναι γεμάτο με συναρπαστικές υποσχέσεις και δυνατότητες. Η προνοητικότητα και η καινοτομία που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του παρελθόντος και του παρόντος είναι οι ίδιες αξίες του που θα το οδηγήσουν σε ένα ολοένα φωτεινότερο μέλλον. Ως Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, είμαι περήφανος που είμαι παρών σε αυτή την στιγμή της ιστορίας του Ανατόλια και τιμούμε μαζί το Κολλέγιο καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας ακόμη βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των ιδρυμάτων μας με τρόπο που εμπλουτίζει τις κοινές μας κοινωνικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εμπειρίες.

Συγχαρητήρια στον Δρ Πάνο Βλάχο, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες και τις οικογένειες για τον αιώνα της αριστείας, των άψογων αξιών και της αναγνωρισμένης καινοτομίας του Ανατόλια!

Jerry Ismail, Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ – Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη